Öncoaching gyakorlatok

Öncoaching: Célmeghatározás 2. Céljaim megfogalmazása

Mottó: „”Élettapasztalatom mondatja velem: a kitűzött, távoli cél eléréséig vezető rögös úthoz feltétlenül szükség van akaraterőre. Ezért a tevékeny embert mindig is a céltudatos törekvés fogja jellemezni.”

Reményik László idézetét választottam, amikor a célok típusairól szeretnék pár gondolatot megosztani.

A céloknak egy praktikus, a coachingban jól alkalmazható felosztását, vagy inkább hierarchikus rendjét Whitmore írja le Coaching a csúcsteljesítményért című könyvében. Ő célokat a következő felosztásban tárgyalja: álomcél, végcél, teljesítménycél, folyamatcél. (A könyv megtekinthető az alábbi linken: http://www.z-press.hu/ismerteto/Coaching+a+csucsteljesitmenyert/76)

Vegyük sorra a célokat! 

Álomcél: olyan személyes álom, amelyre valójában vágyunk, amelynek hajtóereje van. Hosszú távon arra sarkall bennünket, hogy cselekedjünk.

Végcél: mi a jelenlegi törekvéseink SMART célja, mit szeretnénk feltétlenül elérni? (Ez lehet egy középtávú cél is.)

Teljesítménycél: milyen teljesítményt kell nyújtanom ahhoz, hogy elérjem a végcélomat?

Folyamatcél: pontosan milyen konkrét lépéseken, milyen folyamaton keresztül valósul meg a teljesítménycél?

Lássunk a korábbi, nyelvtanulással kapcsolatos példánkat:

2013. december 31-ig leteszem az angol középfokú nyelvvizsgát.

Ez a végcélomnak felel meg, besorolása szerint középtávú cél.

Az álomcél, amely ehhez kapcsolódik, nem feltétlenül ilyen konkrét, inkább egy vágyott állapot. Például: Könnyedén és magabiztosan használjam az angol nyelvtudásom bármilyen helyzetben. Ez hosszú távon motiválhat engem, tehát mindenképp a hosszú távú célokhoz tartozik, és akár több végcélon keresztül fogom elérni az álomcélomat (ha elég kitartó vagyok).

Teljesítménycél: ahhoz, hogy le tudjak nyelvvizsgázni a meghatározott időre, a következő teljesítményt fogom nyújtani (Mivel a megfogalmazásnak is jelentősége van, tudatosan kerülöm a „kell” szót és a feltételes módot. A „képes leszek” formulát használom, vagy a jelen időt, ritkán a jövő időt):

 • Egy év múlva (2013. 06. 30-ig) folyamatosan beszélek angolul, bármilyen témában.
 • Egy ében belül (2013. 06. 30-ig) képes leszek bármilyen témában egy 8-10 soros fogalmazást írni angolul.
 • Másfél év múlva (2013. decemberig) folyamatosan olvasok angolul minimális szótárazás mellett (könyv esetén oldalanként maximum egy-két szót nézek meg).
 • Az angol nyelvű hanganyagokat (híradó, filmek) 80 százalékban megértem egy éven belül (2013. 06. 30-ig).
 • Egy éven belül (2013. 06. 30-ig) a teszteredményem legalább 90 %-ra feltornázom (a 60 %-ról).

Folyamatcél: a teljesítménycélok eléréséhez a következők konkrét lépéseket teszem:

 • Szeptemberben beiratkozom egy legalább fél évig tartó csoportos nyelvtanfolyamra, és el is végzem. Ezt a nyelvtanfolyamot még ebben a hónapban kiválasztom.
 • A vizsgáig minden héten skypon beszélgetek fél órát angol nyelvű ismerősömmel. Még ma este felhívom, és megkérem, legyen a segítségemre.
 • Szeptembertől a nyelvvizsgáig minden héten írok egy 8-10 soros angol fogalmazást. Az aktuális témát a hírekből választom ki.
 • Elolvasok három angol nyelvű könyvet a nyelvvizsgáig, félévente egyet. A könyveket kiválasztom a jövő héten a Libri könyvesboltban.
 • A jövő héten utánanézek, hogy milyen nyelvtanulást támogató alkalmazások léteznek mobiltelefonra, amelyek utazás közben is hallgathatók. Kiválasztok és letöltök egyet.
 • A vizsgáig hetente egy este megnézek egy angol nyelvű filmet (eleinte feliratozással, két hónap múlva feliratozás nélkül), vagy megnézek egy híradót angolul.
 • Jövő hónaptól havonta két alkalommal egy-egy középfokú tesztet kitöltök, majd ellenőrzöm. Utánanézek a hibáimnak, a hiányosságokat ennek megfelelően pótlom. Holnap kitöltöm az első felmérő tesztet, és ehhez mérem a javulást.

Számomra sem volt egyszerű ezt átgondolni. Ha valóban fontos nekem, hogy megszerezzem a nyelvvizsgát, akkor meg is teszem ezeket a lépéseket. Vagy mégsem? Hogyan biztosíthatnám, hogy a vállaltak beépüljenek a napi gyakorlatomba? Következő alkalommal ehhez adok eszközöket.

Az alábbi linken található PDF dokumentumot nyomtasd ki, és ezen a lapon fogalmazd meg céljaidat!

Celok_megfogalmazasa2_Venustus

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s