Általános tanácsok

Kedves Látogató!

Szeretnék megosztani néhány általános tanácsot, amelyeket fontosnak tartok a testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében, és különösen javaslok kiegészítésképpen a pszichoterápia, vagy gyógyszeres terápia mellé a szorongásos betegségben, vagy depresszióban szenvedőknek. Ezeket az alapelveket természetesen én is igyekszem betartani a saját életemben.

Szakirodalmi hivatkozásokat, részletesebb magyarázatot nem közlök, bőségesen találhat az interneten hiteles forrásokat. Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tájékozódásra az alábbi, gyógyszerészek által szerkesztett oldalt javaslom: Pirulakalauz

Pirulakalauz

Táplálkozás

Az egészség (így a lelki egészség is) az egészséges táplálkozásnál kezdődik. A könnyű vegyes étrendet, és a szélsőséges diéták mellőzését javaslom. A MIT mellett fontos a MIKOR, azaz a rendszeresség. Inkább többször kevesebbet együnk.

Bőségesen igyunk, lehetőség szerint tiszta vizet! A folyadékhiány csökkenti a koncentrációt, és fejfájást is okozhat.

Kerüljük az idegen anyagokat, szereket, ne terheljük ezekkel a szervezetünket! Mellőzzük a dohányzást, az alkoholt, a drogokat és az orvos által nem előírt gyógyszerek fogyasztását!

Amennyiben fogyaszt alkoholt, akkor javaslom a kontrollált alkoholfogyasztás szabályainak betartását: a még biztonságos, elfogadható ivás felső határa férfiaknál 21 egység/hét (1 egység = 10 ml alkohol = 1 pohár sör = 1dl bor = 3 cl tömény ital), nőknél 14 egység/hét, feltéve, ha legalább két teljesen alkoholmentes nap is előfordul.

Étrend-kiegészítők

A kombinált készítményeknek természetesen szerepe van az egészségmegőrzésben, amikor azonban szorongásos, vagy depressziós tünetektől szenvedünk, akkor érdemes célzottan választani a hatóanyagok közül.

Magnézium

Szorongásos állapotokban kifejezetten javaslom. Rendszeresen sportolóknak is elengedhetetlen a megfelelő magnéziumbevitel.

B-vitaminok

Szorongásos panaszok, idegbántalmak, és alkoholproblémák esetén jótékony hatásúak a B-vitamin komplexek.

D-vitamin

A depresszió kiegészítő terápiájában szerepe lehet a D-vitamin bevitelnek. Antipszichotikum szedése mellett is ajánlom a D-vitamin fogyasztását, mely kivédheti a gyógyszer cukorháztartásra gyakorolt negatív hatását. Újabban direkt vírusellenes hatását is leírták.

Probiotikumok

A bélflóránkban élő baktériumoknak a lelki egészségünkhöz is köze van, a bélrendszerünket szokás második agynak is hívni. Adatok szólnak a mellett, hogy bizonyos probiotikumok, illetve prebiotikum/probiotikum kombinációk enyhíthetik a depresszió tüneteit.

Omega-3

Az utóbbi időben egyre több cikk jelenik meg, amely kétségbe vonja az omega-3 zsírsavak fokozott bevitelének egészségvédő hatását. Bár számos pszichiátriai, neurológiai és szív-érrendszeri betegségben javasolják az omega-3 tartalmú készítményeket, azt javaslom, hogy a napi bevitel ne haladja meg a napi 1000 mg aktív hatóanyag (DHA, EPA) mennyiséget.

Rendszeres mozgás

Adatok szólnak a mellett, hogy a rendszeres testmozgás még a súlyos pszichés zavarban szenvedőknél is csökkentheti a visszaesés kockázatát.

Heti szinten legalább 3-4 alkalommal, 30 percet meghaladó mozgást javaslok. Lehet ez egy intenzív séta is. Ha túlsúlyos, vagy eddig nem mozgott, kezdetben sétáljon néhány megállónyit, távolabb tegye le az autóját, ne használja a liftet!

Relaxációs gyakorlatok, autogén tréning, jóga, masszázs

A relaxációs gyakorlatok ellazult állapotot hoznak létre, mely alatt a testi-lelki működések optimalizálódnak. Az autogén tréning során az izomzat, az erek ellazítása, a légzés, és szívműködés szabályozása az elsődleges, mely visszahat a zsigeri és lelki folyamatokra is. A jóga fizikális és mentális gyakorlatok összetett rendszere, gyakorlása életmód- és életszemlélet-váltást is jelent. A masszázs során az izmok feszülésén, fájdalmán enyhítenek. Mindegyik módszer rendszeres gyakorlást igényel, így várható el a megfelelő stresszcsökkentő, egészségmegőrző hatás.

Ajánlott olvasmány

Számos önfejlesztő könyv létezik, azonban szeretnék egyet kiemelni:

Zindel Segal, Mark Williams, John Teasdale: Tudatos jelenlét a gyakorlatban 8 hetes program a mindennapok örömtelibb megéléséért, valamint a depresszió és a szorongás kezelésére (Kulcslyuk Kiadó)

A könyv egy 8 hetes gyakorlóprogramot kínál azoknak, akik tudatosabban szeretnék élni az életüket, nem akarnak robotpilóta üzemmódban átrohanni rajta. Az eredményhez rendszeres gyakorlás szükséges. Önállóan, terapeuta vezetésével, és csoportos programban is végezhető.

Stresszkezelő gyakorlat

Szeretnék figyelmébe ajánlani egy gyors és szinte bármilyen helyzetben elvégezhető stresszkezelő gyakorlatot, a négyszöglégzést. A következő leírásban a pillangóöleléssel kiegészített változatát próbálhatja ki, de önmagában a légzőgyakorlat is kitűnően működik. Elolvashatja a gyakorlat hátterét és letöltheti a plakátot A3-as, kinyomtatható verzióban a következő oldalról: Élet krízis idején

Ha a fentieket megvalósította, és még mindig nem érzi jól magát a bőrében, akkor feltétlenül forduljon szakembereinkhez!

Barátsággal: Dr. Mihály Andrea