Stressz és trauma

Érdeklődésem előterében a stressz, traumák, poszt-traumás stessz szindróma (PTSD), az ezekkel kapcsolatos kutatások és kezelési lehetőségek állnak. Magánrendelésemen is elsősorban azon felnőtt kliensek jelentkezését várom, akik életük során fokozottan ki vannak téve a stressznek, vagy traumatikus élményt éltek át, és ennek átdolgozásával kívánják helyreállítani lelki egyensúlyukat.

A trauma olyan esemény, vagy eseménysorozat, amelyben az egyén közvetlen vagy közvetett módon van kitéve tényleges vagy fenyegető halálnak, súlyos sérülésnek, vagy (szexuális) erőszaknak. A kifejezetten veszélyeztető helyzet után néhány héttel, hónappal vagy akár évekkel később jelentkező poszttraumás stressz zavar főbb tünetei: a trauma újraélése képek, hangok vagy álmok formájában, nagyfokú feszültség, szorongás, a traumával kapcsolatos gondolatok, helyzetek elkerülése, érdeklődése és társas kapcsolatok beszűkülése, stb. Gyakori az inadekvát bűntudat, az ingerlékenység, az alvásciklus felborulása stb.

Két, stresszkezelésben és traumafeldolgozásban bizonyítottan hatékony módszert alkalmazok, az EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing = szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozás) terápiát, és a tudatos jelenét alapú kognitív terápiát (mindfulness based cognitive therapy: MBCT). Előbbi a traumatikus élmény feldolgozásán keresztül éri a lélek gyógyulását, utóbbi a tudatosság, a létezésbe való tudatos belehelyezkedés révén nyújt jobbulást.

A módszertan választásakor a kliens aktuális állapotát, terápiás készenlétét, a trauma természetét is figyelembevéve közösen alakítjuk ki a megközelítés módját.

Bővebben az EMDR terápiáról

A szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozás típusú terápiáról a módszer hivatalos oldalán talál bővebb ismertetőt. Kattintson a képre!

A Magyar EMDR Egyesület hivatalos oldala

Bővebben a tudatos jelenlét (mindfulness) alapú kognitív terápiáról

A tudatos jelenlét alapú kognitív terápia (MBCT) hatékony a stressz alapú betegségek, a depressziós, szorongásos állapotok kezelésében. A distresszt okozó negatív gondolatok azonosításán és korrekcióján alapuló kognitív terápiás módszertől abban különbözik, hogy a negatív gondolatokat nem megváltoztatni akarja, hanem az azoktól való távoltágtartásra bátorít. A tudatos jelenlét egy speciális figyelmi állapot, amelyben a jelenre fókuszálva tudatosítjuk a bennünk zajló gondolkodási, érzelmi folyamatokat, testérzeteket. Tesszük mindezt egy nyitott, kíváncsi, elfogadó hozzáálással, ezzel csökkentve a szorongásban és depresszióban felbukkanó negatív gondolatok erejét. A módszer segítségével kialakítható egy olyan hozzáállás, amelyben a negatív tudattartalmakat nem valóságként, hanem mentális eseményként fogjuk fel, és nem azonosítjuk vele önmagunkat. A figyelelem fókuszálásán és a légzés tudatosításán alapuló meditációs technikákon keresztül jutunk el a tudatos jelenléthez, amelyek rendszeres gyakorlást igényelnek. A módszer elsajátítása a szorongásos, depressziós állapotok kezelése mellett hozzásegít a mindennapok örömtelibb megéléséhez is.

A módszerrel való megismerkedéshez a következő könyvet ajáljuk: Zindel Segal, Mark Williams, John Teasdale: Tudatos jelenlét a gyakorlatban 8 hetes program a mindennapok örömtelibb megéléséért, valamint a depresszió és a szorongás kezelésére (Kulcslyuk Kiadó)

A Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszéke által létrehozott Semmelweis Mindfulness Központ Youtube csatornáján tudatos jelenlét meditációkat hallgathatsz.

Tudatos jelenlét meditációk