Krízisben

Több, mint két éve kezdődött a koronavírus-járvány, amely kapcsán olyan extrém helyzettekkel szembesültünk, hogy úgy tűnt, a változások, kihívások meghaladják alkalmazkodó-, és megbírkózási képességünket. A járvány még csak lecsengőben van, miközben a szomszédunkban zajló háború borzalmaival kell szembenéznünk.

Emlékszem, hányszor jutott eszembe és mondtam a koronavírus-járvány közepette, hogy milyen nehéz megélni a mindennapokat, pedig ez nem háború. Mi lenne velünk, ha rettegnünk kellene az életünkért, nem lenne mit ennünk, vagy menekülnünk kellene? Nem gondoltam, hogy ez hozzánk ily közel hamarosan valósággá válik.

Hihetetlen az az összefogás, amellyel segíteni próbáljuk a menekülteket, hogy legyen fedél a fejük felett, legyen mit enniük, biztonságban érezzék magukat. Sajnos a lelki segítségnyújtásban a nyelvi akadályok megkerülhetetlenek, bár ennek kapcsán is vannak törekvések (itt például traumához és poszttraumás stresszhez kapcsolódó ingyenes ukrán nyelvű pszichoedukációs anyagokat találhatók: https://www.psychologytools.com/…/free-ukrainian…/)

A magunk módján igyekszünk mi is számos módon segíteni.

Társoldalunkon egy egyszerű stresszoldó gyakorlatot talál, és összeszedtük azokat az oldalakat, ahol a járvány és háború okozta krízishez kapcsolódóan lelki segítséget kaphatnak a rászorulók, illetve pszichoedukációs, önsegítő anyagokat is le lehet tölteni.

További részletek itt: https://venustus.hu/eletkrizisidejen/

Barátsággal: Dr. Mihály Andrea