Lelki titkaink

Közelség és távolság

A legutóbbi bejegyzésemre (Állandóság és változás) érkezett kommentek miatt nem tudok nem írni személyiségünk egy másik dimenziójáról. A legutóbbi komment így hangzik: „Jobban szeretem az állandóságot, a biztosabb dolgokat és sokat hezitálok, mielőtt döntök. Viszont könnyen teremtek kapcsolatokat emberekkel, könnyen ismerkedem.”

Jó alkalom ez, hogy kiegészítsem az eddigieket és szót ejtsek a közelség-távolság dimenziójáról.

A modell, amiből az állandóság-változás tengelyt kiragadtam, a Riemann-Thomann személyiségmodell. Ebben a modellben van egy másik tengely is, ez pedig a közelség-távolság tengelye. Ez tehát a modell másik dimenziója, és úgy kell elképzelni, mintha az állandóság-változás tengelyre merőlegesen húznánk egy egyenest (rajzolunk egy keresztet), és ennek a másik egyenesnek az egyik végpontja a „közelség”-et, a másik a „távolság”-ot jelképezi. Ez a két fogalom az emberi kapcsolataink tükrében értelmezhető. Ha inkább a „közelség” iránti igényünk nagyobb, akkor jellemző ránk, hogy könnyen teremtünk másokkal kapcsolatot, vágyunk a harmóniára és a védettségre, nyitottak vagyunk mások felé. Ha inkább a „távolság” iránti igény jellemzőbb ránk, akkor a függetlenség, nyugalom, individualitás az, amire vágyunk. Persze mindkét jellemzőnek megvan az árnyoldala is.

Egyáltalán nem meglepő tehát, ha valaki szereti az állandóságot és nyitott mások iránt: ez a személyiség két különböző dimenziója.

A teljes önismereti „játék” a következő: rajzoljunk egy nagy keresztet a földre, helyezzük el az egyik tengely végpontjain a közelség és a távolság feliratokat, a másikon az állandóság és változás feliratokat. Most próbáljuk elhelyezni magunkat ebben a koordináta-rendszerben. Hol állunk? Vajon hol állhatnak a közeli ismerőseink, barátaink?

Jó szórakozást!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s