Öncoaching gyakorlatok

Karriertipp: Sündisznó-elv

Aki olvasta Jim Collins: Jóból kiváló (HVG Kiadó) című könyvét, annak talán rémlik a „sündisznó-elv”. Eredetileg ezt szervezetek vonatkozásában írta le a szerző, de az egyének vonatkozásában ugyanúgy megállja a helyét.

Miről is van szó?

Adott egy okos, ravasz, tehetséges róka, aki szeretné elkapni a sündisznót. A róka sokat tud és sok mindent ki is próbál, egyszóval minden trükköt bevet, hogy elérje a célját. A sündisznó nem olyan okos ám, mint ellenfele, egyet viszont nagyon tud, abban nagyon jó és következetes: ez a védekezés. Semmi mást nem tesz, mint összegömbölyödik, kimereszti a tüskéit, és a róka máris vérző orral kulloghat el. A sünike azt teszi, amiben a legjobb, nem forgácsolja szét az energiát, hanem a jól bevált módszert követve sikeresen védekezik.

Sokan vagyunk úgy, hogy tehetségesnek érezzük magunkat ebben-abban, hajlamosak vagyunk próbálkozni ezzel-azzal, hátha valami egyszer majd bejön. Belevetjük magunkat valamibe, lelkesedésünk visz előre, aztán ha bekerül az orrunkba egy-két tüske, már lépünk is tovább, új irányokat keresünk.

Mit kell tennünk ahhoz, hogy olyan életcélt tűzzünk magunk elé, olyan pályát válasszunk, amely hosszú távon elégedetté tesz bennünket?

Tegyük fel magunknak a három kérdést:
  • Mi az, amiben én vagyok a legjobb?
  • Mi az, amit igazán-igazán szeretek tenni?
  • Mi az, ami kellő jövedelmet is biztosíthat számomra?

Jöjjön egy kis halmazelmélet: a válaszokat írjuk bele három egymást metsző körbe, és a közös metszéspontba eső dolgok között keresgélhetjük a megoldást!

Egy kedves fogorvos barátom (talán nem veszi zokon, hogy vele példálózom) így negyven táján keseregte el magát: „A fogászatból élek, de szívem szerint a fotózást, filmezést választanám, imádom és tehetségesnek is érzem magam.” (És igen: tényleg nagyon-nagyon tehetséges fotós.) A döntést persze neki kell meghoznia, én mindenesetre szurkolok neki.

Szóval, azt kívánom, Te is találd meg az utadat. Gondold át:

  • Miben vagy Te igazán tehetséges?
  • Mit szeretsz igazán tenni?
  • Mi az, amiből kényelmesen meg tudsz élni?

Én azt mondom:

HAJRÁ SÜNDISZNÓK!

1 című bejegyzés “Karriertipp: Sündisznó-elv” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás